Terugblik op een fantastische reis

Een reis van 6 maanden...dat lijkt een enorme tijd (en dat is het ook natuurlijk), maar stiekem toch omgevlogen! In 29 vluchten om precies te zijn ;-)

Aan de ene kant lijkt het een eeuwigheid geleden dat we in Singapore begonnen, zeker door de vele landen, steden en culturen die we hebben mogen meemaken in de tussentijd. 
Aan de andere kant zorgde What's App ervoor dat het contact met het thuisfront (zeker in de 2e helft van de reis) zo vlekkeloos verloopt dat je niet doorhebt zolang en zover van huis te zijn. 
Uiteraard zijn er wel dingen die je mist van thuis, de ene wat meer dan verwacht (met stip op nr.1: oppas!), de andere wat minder (Renés dagelijkse hagelslagontbijt bijvoorbeeld haha). Maar eigenlijk is het bijna allemaal meer dan voorspoedig verlopen. 
Geen seconde heimwee bij alle drie bijvoorbeeld, maar nu ook wel weer gewoon zin om naar huis te gaan. De periode van 6 maanden was (toevallig) dan ook uitstekend gepland. Niet te kort, niet te lang. Helemaal goed!

Op wat relatief kleine fysieke ongemakken na (ik ben nooit ziek, maar toch een week weggegooid) is er niemand echt ernstig ziek geweest. Sten zelfs eigenlijk helemaal niet, al zijn 6 maanden brood en chips eten wat minder risicovol haha! 
De vele huurauto's en -camper zijn zonder een krasje ingeleverd en behalve wat onvoorziene zaken (oa hoge benzineprijs Australië, valse start Ecuador) was de vooraf gemaakte begroting ook prima bruikbaar. 

Tsja en wat wordt nu het vervolg hè..een jaar weg, emigreren? ;-) Nee, niks van dat alles! 
We hebben het overal enorm fijn gehad maar je leert ook Nederland weer waarderen. Al zullen we er wel nooit aan kunnen wennen dat we in zo'n saai plat land leven, de bergen missen we altijd direct. 
We beseffen ons goed dat dit (in principe...) een eenmalige kans was, zijn heel blij dat het gelukt en goed bevallen is maar in de toekomst zullen we het weer gaan doen met kleine(re) reizen. Wellicht zelfs nog eens wat meer in de de buurt! :) 

Ter afsluiting van de verhalen nog even een eindconclusie met bezochte landen op volgorde van onze waardering:

1. Paaseiland

Ok, eigenlijk geen echt land maar ook niet te vergelijken met de rest van Chili. Als je op het eiland bent voel je aan alles dat het mystiek is. Het stipje in de zee van formaat Texel, de Polynesische cultuur, uiteraard de bijzondere beelden en ontzettend vriendelijke bevolking zorgen voor een bijzonder geheel. Heerlijk genieten van de zonsondergangen en woeste zee die op de rotsen slaat. Voor ons de meest bijzondere bestemming van allemaal! 

2. Australië

De valse start van de eerste 2 weken (teveel warmte, vliegen en km's) werd meer dan gecompenseerd door al het moois tussen Exmouth en Perth. Geweldige stranden, fijne plaatsjes en mooie parken. Dat in combinatie met de vrijheid van de camper is heerlijk. Kost wat, maar je krijgt er zoveel voor terug. Het fijne Melbourne en de schitterende Great Ocean Road zorgen ervoor dat we absoluut nog eens terug gaan! 

3. Chili & Argentinië

Waarschijnlijk het meest van allemaal houden we van bergen en meren. Mede daarom kozen we voor dit noordelijke deel van Patagonië (en omdat het zuidelijke deel te duur was) en dat bleek een schot in de roos! Schitterende (berg)wegen langs vulkanen en meren. Het 12 daagse bezoek van oma Janny en opa Jo was een groot hoogtepunt maar ook het vervolg in El Bolsón, Bariloche en Ensenada was geweldig. Ook Chili en Argentinië gaan we zeker nog eens terug. 

4. Colombia

Is dat wel zo veilig? De vraag die we zo vaak kregen.
Colombia bleek een heerlijk relaxt gastvrij land met ontzettend aardige mensen. Onveilig hebben we ons echt geen seconde gevoeld. Hoewel we aardig moe waren van het vele reizen (en daardoor voor een relatief kleine reisroute kozen met veel relaxen) hebben we toch echt een mooi beeld gekregen van het land. Nog steeds een derde wereld land (buiten de toeristische delen erg lelijk), maar enorm in opkomst. We komen graag nog eens terug voor de rest! 

5. Laos

Met stip het leukste land Aziatische land. Behalve fijne natuur, lieve mensen, heerlijk eten en een schitterde waterval heeft het land weinig hotspots te bieden. Maar dat maakt het juist zo fijn om te verblijven/reizen! Nergens echt druk, overal gezellig (met Luang Prabang als leukste plaats van heel Azië). Sten was met zijn sabaideeeee (hallo) en hopchai (bedankt) ook al lekker geïntegreerd. 

6. Tahiti & Moorea (Frans-Polynesië)

Tsja....eigenlijk horen deze eilanden in de top 3 te staan. Wat een schoonheid! Tussen de wolken en buien door, dat wel. Een bijzonder slechte timing om deze eilanden juist in het regenseizoen te bezoeken, maar dat ging even niet anders. De slechts 4 uur zon verdeeld over 8 dagen deed soms gewoon pijn aan de ogen. Weer binnen zitten met regen terwijl het buiten zo ontzettend mooi is. Ok, heel erg goedkoop is het niet maar mocht je eens in de buurt zijn (...) ga zeker want de stranden, bergen en stokbroodjes brie zijn ongeëvenaard.

7. Singapore

Het hele rijtje klaar hebben en dan Singapore vergeten, je zou bijna vergeten dat het een land is! Ontzettend warm en benauwd door zijn ligging op de evenaar maar meer dan genoeg te beleven voor een aantal dagen plezier. De wolkenkrabbers, de verschillende wijken met elk hun eigen roots, het eten en de schitterende lichtshow bij Gardens by the Bay. Een van de minst vervelende overstapplaatsen ;-) 

8. Ecuador

Totaal anders dan de andere Zuid-Amerikaanse landen die we gezien hebben. De bizarre hoogte (en bijbehorende uitzichten, ongeëvenaard!), het dagje met de kinderen en Indianenfamilies in Guamote, de mooie stad Cuenca, ons uitstapje van een paar uur in de Amazone en de fijne hotels waar we verbleven waren de hoogtepunten van onze reis. Toch zorgde de vele regen, ziekte, en ook de vreselijk lelijke steden voor voor een dubbel gevoel. Absoluut een bijzonder land, maar niet óns land.

9. Myanmar

Die laatste conclusie kunnen we eigenlijk ook trekken voor Myanmar, bijzonder genoeg lijkt dat land stiekem heel veel op Ecuador. Ontzettend aardige mensen, zeker tegen Sten. Maar ook veel van hetzelfde en oerlelijke steden. Bagan was absoluut bijzonder, maar zelfs dat begint te vervelen na 2/3 dagen. Eigenlijk dezelfde conclusie als Ecuador: goed dat we geweest zijn, we hadden het niet willen missen maar gaan ook niet meer terug. 

10. Indonesië

Het begon eigenlijk al met een valse start door de aardbevingen in Lombok en Sulawesi en het negatieve GGD advies voor Flores en is dat eigenlijk niet meer te boven gekomen. Druk, opdringerige mensen (in Bali maar ook zeker in Lombok), veel rotzooi overal, de vreselijke moskee in de nachten, etc. Uiteraard hadden we met het eten in Ubud, het relaxte Gili Gede en het schitterende Sidemen ook positieve dingen maar overall viel het toch wel tegen. Onze toekomstige Indonesië plannen gaan in ieder geval even op de lange termijn, al snappen wij ook dat we het gekke Bali niet mogen vergelijken met de rest van het land en de bevolking. 

Al met al een hele bijzondere reis die we ons leven lang zullen onthouden. Nu eerst maar eens snel wat familie en vrienden bezoeken, fotoboeken maken en alles eten wat we de laatste maanden hebben gemist (ter info: kaas maken kunnen ze alleen in Nederland en Frans grondgebied). Ohja, en werken...!
En wat reizen betreft: wordt vervolgd! 
Plan is om volgend jaar met camper door Oregon te gaan, al zal er van tevoren vast nog wat kleins voorbij komen hier en daar. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rik van de Coevering (dinsdag, 26 maart 2019 11:11)

    Wauwww wat een mooie reis en levens ervaring (stiekem heel heel jaloers) maar het is jullie natuurlijk van harte gegund. Ik ben heel benieuwd naar nog meer mooie verhalen,foto's en filmpjes. Tot snel gr Rik.